Promocja do 50% rabatu 22-30 czerwca

Dodaj komentarz

Open Channels w Bitrix24

Open Channels (Otwarte Kanały Komunikacji) jest nową funkcją Bitrix24, która dodaje do Twojego konta możliwość integracji z popularnymi komunikatorami sieci społecznościowych, a także z innymi komunikatorami czasu rzeczywistego (tzw. Instant Messenger). Open Channels konsoliduje różne środki komunikacji elektronicznej, aby dostarczyć Tobie wiadomości spływające ze wszystkich otwartych komunikatorów, a przez to pozwala szybciej, skuteczniej i wygodniej obsługiwać obecnych i potencjalnych klientów.

W jakich przypadkach na pewno powinieneś wypróbować Open Channels?

  • Twoja firma używa kont społecznościowych do komunikacji z klientami
  • Wykorzystujesz konta społecznościowe do prowadzenia sprzedaży
  • Chcesz zapewnić wyjątkową obsługę swoim klientom
  • Traktujesz media społecznościowe jako dodatkowe, a może nawet główne źródło pozyskiwania nowych leadów sprzedażowych
  • Prowadzisz sprzedaż powtarzalną do tych samych klientów i korzystasz z systemu CRM do ich obsługi.

Na czym polega działanie Open Channels?

W czasie rzeczywistym możesz w łatwy sposób nawiązywać kontakt ze swoimi klientami, obsługując przy tym komunikację z różnych źródeł w jednym miejscu - w swoim komunikatorze Bitrix24. Z drugiej strony, Twoi klienci otrzymają odpowiedzi od Ciebie w sposób, który oni preferują, np. za pośrednictwem Facebooka, Skype, Web chat, Viber (to już wkrótce). Wystarczy abyś wytypował grupę pracowników odpowiedzialnych za kontakty z klientami, a wiadomości z portali społecznościowych będą przychodziły do nich za pomocą Open Channels.

Jak rozpocząć?

  1. Utwórz nowy kanał Open Channel. Opcję tą odnajdziesz w sekcji Company, jest ona dostępna wyłącznie dla Administratora systemu.
  2. Połącz kanały komunikacji. Na tę chwilę możesz podłączyć stronę Facebook lub Telegram bot (Skype, Web chat i Viber - który będzie dostępny już wkrótce).

Na przykład, podłączamy stronę Facebook:

(Uwaga, musisz posiadać stronę firmową Facebook albo utworzyć nową. Musisz także posiadać prawa administratora dla tej strony).

Zaakceptuj zapytania o autoryzację i pozwól Bitrix24 na dostęp do swojej strony Facebook oraz na wysyłanie wiadomości.

 

Jeżeli zarządzasz kilkoma stronami na Facebooku możesz wybrać, które z nich chcesz teraz podłączyć. Po otrzymaniu powiadomienia, że strona Facebooka została połączona, proces się zakończył. Możesz teraz zapisać nowe ustawienia Open Channels.

Połączone kanały komunikacji możesz zawsze odnaleźć i edytować w menu: Company - Open Channels.

 

Podłączyłeś Open Channels, i co dalej?

Pozostając przy przykładzie Facebooka, gdy klient wyśle wiadomość na Twoim publicznym profilu, wyląduje ona od razu w Twoim komunikatorze Bitrix24. Co więcej, jeżeli jest to wiadomość od nowego klienta, akcja ta spowoduje również założenie nowego Leada w Twoim CRM'ie.

 

Wiadomość przesłana przez Open Channels będzie się odpowiednio wyróżniać, imię klienta będzie w innym kolorze, abyś nie pomylił go ze współpracownikiem albo użytkownikiem ekstranetowym. Ujrzysz także ikonę zintegrowanego kanału, w tym przypadku Facebooka.

 

Automatyczna odpowiedź zostanie do klienta wysłana od razu (możesz ją skonfigurować w ustawieniach Open Channels). Następnie, masz kilka opcji do wyboru:

  • Odpowiedź - wątek rozmowy zostanie przypisany do Ciebie
  • Pomiń - wątek zostanie przekierowany do innego użytkownika, zgodnie z ustaloną w ustawieniach kolejnością odczytu
  • Przekaż - wybierasz pracownika, do którego wątek zostanie przekierowany (uwaga: opcja przekierowania jest dostępna dla użytkowników, którzy mają aktywowany pakiet narzędzi biznesowych).

Gdy klikniesz "Odpowiedź" Twój klient już zapewne odczytał wiadomość automatyczną (o ile taką ustawiłeś). Teraz masz czas żeby napisać coś od siebie, a Twoja wiadomość wyświetli się na Facebooku klienta. Klient nie dostrzeże różnicy między obiema wiadomościami wysłanymi z Twojego konta.

 

Jeżeli potrzebujesz wsparcia ze strony swojego współpracownika, zaproś go do czatu w trybie Whisper, Twój klient nie będzie widział wymienianych między wami uwag. Opuść tryb Whisper, aby powrócić do rozmowy z klientem.

Historia czatów jest zapisywana. Jeżeli otworzysz Lead, który został stworzony podczas tej rozmowy, historię odnajdziesz jako wpis w aktywnościach.

 

Możesz również przesłać całą rozpoczętą korespondencję do innego pracownika.

 

Po zakończonym czacie z klientem, może zostać przesłana automatycznie wiadomość, wcześniej przygotowana w ustawieniach Open Channel.

 

Kategorie: